20 Aralık 2008 Cumartesi

Sus, Hâmuşân ol...


Sustum, bir ömür sustum. Milyon kere ve milyar kere suskunluğun limanına rüzgâr gibi sağanaklar sundum. Sensizliği bir kenara bırakmak istedikçe kader yine, yeniden seni bana getirdi. Yağmur dualarıyla indin gökten serâser. Mahmuzuma dokunmadan, mızrağımı kırmadan ve atıma koşumları vurmadan bir gölge gibi geldin yeniden. Bir tesadüfün arka planında, bir dostun dudaklarının arasında ve bir şairin dizginlenemeyen lirik mısralarında...


Git demiştim oysa sana, gitmiştin ya hani. Uzun zaman olmuştu ya sen gideli. Niye geldin ki sanki, neden döndün ki? Gelme Yunus diye yaşattığım, gelme yeniden ve beni sürme gözyaşı sağanaklarının onulmaz anaforlarına.


Sustum, bir ömür sustum. Bilmediğim ve bilemeyeceğim, hayat boyu sayamayacağım sayılar kadar sustum. Susturdun beni Yunus diye yaşattığım. Dehhani başlamadı söze, ve Yunus dönmedi yurduna. Şems kavuşamadı Mevlana'sına. Gökte yarım kaldı kavsin ışıkları, ürûca varamadan bedenler nüzulde kaldı cismani cismani. tennureler toprak altında ve ve kebuter açamaz olmuş kanat denen gönül sayfalarını. Kalemler seni yazmaz olmuştu Yunus diye yaşattığım. Git demiştim oysa sana, gitmiştin ya hani. Uzun zaman olmuştu ya sen gideli. Niye geldin ki sanki, neden göndün ki? Gelme Yunus diye yaşattığım. Gelmeeee...


Hâmuşân'a dönüyor yolum yine, yeniden, bir ve bir kez daha. Bir sen varken bir de bir kez daha sen geliyorsun gönül yurduna. Ben hayalinle baş edemezken gelme Yunus diye yaşattığım. Dönme gönül yurduna. Sustur beni eskisi gibi ve Hâmuşân'a döndür beni. De ki: "Sus, Hâmuşân ol."

3 yorum:

Adsız dedi ki...

'Edeb yâ hû'lara gömdük başımızı.
Hüsn ü hatta kurban olduk.
Hayâl-i edebe fermân okuttuk.
Sustuk, suskun kaldık;
Hâmuşân'dan olduk.
Yurdumuzdan kovulduk.
Eskiriz,
Eskitiriz,
Eskitiliriz.
Eskilere rahmet ederiz,
Eskilerden medet bekleriz.

'Edeb yâ hû'ları aşarız
'Bu da geçer yâ hû'lara ulaşırız"

Muhteşem dizelerdi anımsadığım. Ruhumun tedirginliklerini susarak tedavi etmeyi bana öğrettiğin dizeler. Eskimenin her an bir yenilenme olduğunu aşikar eden dizgeler. İyi ki vardın, iki ki varsın... İyi ki girdin hayatıma... İyi ki gittin. Yoksa ben, bunun altında ezilirdim.

....

tevekkel dedi ki...

Bu genç yaşta, bu ne derin hissediş, BU ne duyuş. rabbim feyzinizi arttırsın. maaşallah.

Adsız dedi ki...

Uzun zaman olmuştu ağlamayalı. Rahmetli dedem ağlamamdan nefret eder, vakurlu olmamı dilerdi. Dedemin sözüden çıkardınız beni efendim. Şu hala sızlıyor içimde bir yerler. Kimler yaktı ki sizi bu kadar? Kimler acıttı sizi?

Gönlünüze sağlık efendim.

Şehzade Osman Tunahanoğlu

AŞK'A ŞİİR AŞK'A SEMA